Hedef Kitle: 9+ yaş
İçerik Dili:
Özet:
Tahmini Okuma Süresi: 3 dakika
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi, çocuk hakları ve iklim krizi hakkında bir Genel Yorum hazırlıyor. BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi, hem gençleri bu konudan haberdar etmek hem de onların düşüncelerini duymak için gençlerle bir araya geldi. 14-18 yaş aralığındaki 30 genç ile 2 buluşma yapıldı. Bu ilk yazı ile gençlerin buluşmalarda vurguladıkları konuları onlardan alıntılar ile sizlerle paylaşmak ve bu konuda yazı yazmak isteyen 14-18 yaş grubundaki gençlere bir davet sunmak istiyoruz.
Buluşmalarda bir araya geldiğimiz gençlere iklim krizinin onları nasıl etkilediğini sorduğumuzda aldığımız cevaplardan biri şöyleydi:
“Çocukların iklim krizinin ortaya çıkmasında hiçbir etkisi olmamasına rağmen yaşam alanları ve gelecekleri etkileniyor.”
Buluşmalara katılan gençlerden bazıları yaşadıkları endişeden bahsetti:
“Ben çocuğum ama şu an geleceğim için endişelenip bir şeyler yapmak zorunda kalıyorum.”
“Siz gelecek nesillere iyi bir dünya bırakmak zorundasınız. Belli bir yaşa geldiğinde benim bir istihdam olanağımın olması lazım. Bu dünya bu kadar kaynakların tükendiği bir dünya olursa bana nasıl iyi bir gelecek bırakacaksınız? Yenilenemez enerjinin bu kadar kullanılması benim geleceğimi tehdit ediyor, sizin değil! İklim krizi çocuk haklarını gelecekte kısıtlıyor. Endişeliyim.”
Yaşadıkları bu kaygılarla birlikte yaşam haklarını savunmak için bu konuda bir şeyler yapmak gerektiğine dikkat çektiler:
“Çocukların geleceklerini etkilediği için iklim kriziyle ilgili çalışmalar yapmak çocuklar için zorunluluk haline geldi. Yaşam hakkıma sahip çıkabilmek için buna mecbur hissediyorum kendimi.”
Gençler, yaşadıkları endişe ve kaygının yanı sıra sağlık sorunları da yaşadıklarını ifade ettiler:
“Belli plastiklere alerjim var. Doktorlar hep şehirden uzaklaşarak, iklimin bozulmadığı bir yere giderek iyileşebileceğimi söyledi. Şehir sağlığımı bozuyor. Uçak kullanmıyorum artık. Giydiklerimi değiştirdim. İklim kriziyle mücadele etmek hayatımı birçok noktada etkiledi.”
Krizin var olan eşitsizlikleri derinleştirdiğine dikkat çeken gençler, dünyanın her yerinde çocuklar üzerinde farklı etkiler yaratacağına vurgu yaptı:
“İklim kriziyle yaşanan afetler tüm dünyanın çocuklarını etkileyecek. Tabii ki dünyanın her bölgesindeki çocuklar eşit şekilde etkilenmeyecek.”
“İklim krizi belirli bir nüfusu ölüme götürüyor. Gelişmemiş ülkelerde çocuk işçiliğinin artmasına neden oluyor iklim krizi. Çeşitli yetersizliklerden insanlar erken ölmeye başlıyor ve çocuk işçiliğinin küçük yaşlara kadar inmesine neden oluyor. Bu anlamda iklim krizi çocuk haklarını etkiliyor. “
“Belli başlı ülkeleri iklim krizi çok daha fazla etkiliyor. Bundan fazla etkilenen ülkeler ekonomik olarak güçlü de olmayınca çocuklar sağlık hakkına ulaşamıyor ve hakları ihlal edilmiş oluyor.”
İklim krizini önlemeye yönelik çalışmalar yapılsa da karar vericilerin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi ve verdikleri sözleri tutması gençlerin gündeminde:
“Çocukların söyledikleri duyulsa bile gereken yapılmıyor. Ülkeler söz veriyor, Paris anlaşmasını imzalıyor ama çıkarlarından dolayı çocukların taleplerini görmezden geliyorlar.”
Gençler iklim krizinin olumsuz etkilerinden bahsederken birlikte ses çıkarmak ve harekete geçmenin önemini de vurgulayarak geleceğe dair umutlarını koruyorlar:
“İklim krizinde taleplerimizin dikkate alınmadığını görüyoruz ama yine de bunlara karşı umudumuzu kaybetmemek hala çalışmaya devam etmek çok önemli.”
Bir sonraki yazıda gençlerin iklim krizi konusunda nelere ihtiyaç duyduklarını, devletten, medyadan, özel sektörden ve yurttaşlardan neler beklediklerini ele alacağız.
İklim krizi konusunda söyleyecekleri olan tüm çocuklara bir de çağrımız var. Bu konuda yazmak istediklerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. c[email protected] adresine mail atarak BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi ekibi ile iletişime geçebilirsiniz. Yazılarınızı bekliyoruz.
Çizimler: Ceren Suntekin
*Bu proje Friedrich Ebert Stiftung tarafından desteklenmiştir.